Mixed Grill

Primul LP

Precedat de apariţia “jumătăţii de casetă” intitulate “Ar putea fi” în toamna lui 1992, o casetă ce conţinea 7 dintre compoziţiile lui Ioan Gyuri Pascu, “Mixed Grill” este primul său album integral şi prima producţie a brusc devenitei “prima casă de discuri independentă din România”.

Albumul apare la mai puţin de un an, lansându-se la Magazinul Muzica din Bucureşti în data de 13 aprilie 1993. Şi dacă directorul magazinului acceptase cu destulă rezervă să primească spre vânzare 250 de casete, la scurt timp după terminarea evenimentului este nevoit să sune insistent şi să ceară o suplimentare de minimum 250 de casete de teamă că marile geamuri ale magazinului ar putea fi distruse de sutele de oameni aşezaţi la coadă. Nu se aştepta la o asemenea situaţie, cu toate că Gyuri Pascu îl rugase să primească măcar 500 de casete.

“Mixed Grill” devine “cel mai bine vândut album de muzică românească al anului 1993, primul tiraj,  editat pe disc vinil (500 de discuri) şi casete audio (3000), epuizându-se în mai puţin de două luni de la lansare.

Pentru anul 1993, cînd muzica românească nu numai că nu se prea difuza la radio, dar se şi vindea extrem de greu, a fost un mare succes. Marile hit-uri precum “Ţara arde, babele se piaptănă”, “It’s over” – duet cu Monica Anghel, “Nu-i bai” au figurat pe primele locuri în topurile radiourilor. La finalul anului 1993, Radio Contact îi acordă lui Ioan Gyuri Pascu premiul “Compozitorul Anului 1993” şi continuă să pătreze în playlisturile sale acest album.

Dedicaţia cantautorului, tipărită pe coperta discului vinil, spune aşa:

“Dedic acest album iubirii Omului de către Om. Am învăţat să iubesc viaţa aşa cum este de la mama mea, de la sora mea, Maria şi de la fratele meu Joszi, care sunt mereu cu mine, de la tata şi de la sora mea Kati, care trupeşte nu mai sunt cu mine.

Cu Dana m-am reaprins, cu Divertis m-am înălţat.

Lor şi tuturor celor care mă iubesc li se dedică această fărâmă de suflet şi…

Ioan Gyuri Pascu”

Înregistrat în Studioul Migas Real Compact, primul studio de înregistrări privat din România, sub bagheta inginerului de sunet şi mixaje (pe lângă celelalte calităţi ale compozitorului, orchestratorului şi chitaristului) Adrian Ordean, “Mixed Grill” cuprinde 10 compoziţii şi ne permite să observăm mai multe aspecte ale complexei personalităţi ale lui Ioan Gyuri Pascu.

Instrumentiştii Vlady Cnejevici – claviaturi, Sorin Tănase “Pupe”- aranjament şi programări drum-machine, Teo Boar – chitară electrică (piesele 1,4,6,8,9,10) şi chitară acustică (4,5) se alătură proiectului. Invitaţii  speciali, Marius Mihalache la ţambal pentru piesa “Ţara arde, babele se piaptănă”, Monica Anghel, voce, pentru piesa “It’s over” (5) şi saxofonistul Cristian Soleanu pentru piesele “It’s over”(5) şi “O hârtie pe birou” (10) aduc un plus de strălucire acestui proiect nemaivăzut, nemaiîntâlnit. 

Ioan Gyuri Pascu înregistrează chitara electrică pentru piesele “Ţara arde” (2), “Alerg printre stele” (7), “Nu-i bai” (8),  chitara acustică la piesele “Am o soră-n Trinidad” (1), “Alerg printre stele” (7) , “I’m Happy” (9) şi, bineînţeles, vocile.

Muzica şi textele îi aparţin, aşa cum vom regăsi în fiecare dintre albumele ce vor urma lui “Mixed Grill”.

  1. Am o soră-n Trinidad
  2. Ţara arde, babele se piaptănă
  3. Cuvîntul Gînditorului de la Hamangia cu bască
  4. Waitin’ for my real train
  5. It’s over
  6. Visînd iubire
  7. Alerg printre stele
  8. Nu-i bai
  9. I’m happy
  10. O hârtie pe birou