Bogdan Dragomir

Gyuri nu a fost o simplă persoană cunoscută într-un anumit moment al vieții! Ioan Gyuri Pascu a fost un Mare Artist al României, un artist complet – actor, scriitor și muzician (instrumentist și artist interpret) – de o mare valoare, care ne-a fascinat de fiecare dată când a urcat pe scenă!

Personal, l-am cunoscut și am participat împreună, în perioada anilor 1980-1993, la multe spectacole și turnee de divertisment. Cele mai frumoase momente mi s-au părut cele din Turneul național organizat sub egida Festivalului Artei și Creației Studențești desfășurat în toate marile centre studențești din acea perioadă (București, Iași, Cluj, Târgu Mureș, Timișoara și Craiova), în care eu cântam  în Grupul Coral SONG condus de Ioan Luchian Mihalea și Gyuri era membru al Grupului DIVERTIS.

Nici acum nu-mi pot explica satisfacția și uimirea de a performa (într-o perioadă în care anumite evenimente culturale erau greu de realizat) în săli de case de cultură pline până la refuz cu tineret avid de momente de relaxare, umor, muzică de calitate – într-un cuvânt – CULTURĂ!  Toate momentele artistice pe care le-a susținut Grupul DIVERTIS în acei ani au fost momente de referință ale umorului românesc, iar intervențiile sau „solo-urile” lui Ioan Gyuri Pascu erau cele mai apreciate de public! De ce? Pentru că avea un talent actoricesc fantastic, nu respecta niciodată textul din scenariu și toate interventiile sale se făceau pe o artă a improvizației ieșită din comun! Colegii săi de trupă nu știau niciodată ce va spune GYURI și râdeau în hohote împreună cu toată sala la toate „șopârlele” anticomuniste strecurate cu mare har în replicile sale!

Ioan Gyuri Pascu a fost un Mare Artist!

A compus zeci de cântece publicate pe vinil, casete şi CD-uri, a scris cărți, a fost un actor cu mare har și dar de la Dumnezeu!

Așa cum spuneam la început, cuvintele sunt sărace pentru a descrie un artist ca Ioan Gyuri Pascu! Din păcate a plecat foarte repede dintre noi, dar a ars cu o flacără ce nu se va stinge niciodată!

Noi îl păstrăm viu în memoria și în sufletul nostru pentru momentele sale de aur și pentru moștenirea culturală lăsată nouă și generațiilor viitoare!

Bogdan Dragomir – muzician și coleg de scenă al lui Gyuri!