Lasă (muzică de casă)

Amănunte despre noul album Gyuri Pascu „LASĂ (MUZICĂ DE CASĂ)”

De vorbă cu Gyuri Pascu, despre muzica de casă

Rep. Au trecut 3 ani de la ultimul album semnat Gyuri Pascu, Gînduri nevinovate. De ce atita timp?

G.P. A fost în primul rînd o chestiune de căutare. Pentru că am constatat că ne aflam cu toţii într-un hăţiş de muzici comerciale, care a venit brusc şi a împădurit ţara şi mass-media. Şi nu reuşeam să mă strecor printre ele. Nu-mi dădeam seama dacă trebuia să fac şi eu acelaşi lucru. A trecut mult timp şi eu văd acum discul acesta ca pe o alternativă. Dacă mănînci fasole o lună, poate într-o zi vrei să mănînci şi cartofi… Şi chiar îţi vor plăcea.

Rep. Lasă (muzică de casă) este, fără îndoială, un titlu original. De unde a pornit ideea ?

G.P. Cînd mi-a venit ideea pentru piesa „Lasă” şi fetiţei mele, Iarina, i-a plăcut, m-am gîndit că trebuie încercat şi aşa ceva. Un album „de casă”, fără cine ştie ce sound, fără să caute perfecţiunea… Nu e un disc pentru critica muzicală. E pentru un om care vrea să ştie cum face artistul cînd se distrează acasă, cum cîntă el de plăcere, fără să-şi pună problema tehnicii. În plus, ceea ce m-a determinat să lucrez în sistemul acesta empiric, simplu, este şi faptul că în România, captarea tobelor este încă o problemă, iar acest aspect, deşi pare minor, afectează sound-ul într-un mod semnificativ. Ori lucram ca formaţiile dance, cu sunete luate de pe clape sau internet, ori optam pentru varianta „de casă”. Şi am preferat-o pe aceasta din urmă.

Rep. Care ar fi primul single pe care îl recomandă protagonistul pentru difuzarea la radio ?

G. P. Ar fi mai întîi „Lasă”, piesă care ar putea intra într-un moment mai soft şi la un radio comercial, avînd şi inflexiuni de R&B. Apoi, piesa latino, „Me dicen borrachón”, pentru că trăim într-o epocă în care merge foarte bine acest gen şi cred că e interesant că un român cîntă în spaniolă. Nu s-a mai întîmplat pînă acum. O altă piesă care îmi place este „Statul în casă”,care se află undeva la mijloc şi ar putea fi difuzată şi de radio-urile mai comerciale.

Rep. Ce va conţine concertul de la Club A, din seara lansării ? Doar piese noi, sau şi unele cunoscute ?

G. P. Concertul va cuprinde, în principiu, doar piesele noi, dar nu sînt excluse surprizele. Pe scenă se vor mai afla, alături de mine, Polymoog (Dan Stesco) la claviaturi, Virgil Oprina la chitară bas şi violoncel şi Florin Stana la mandolină. Vom încerca să fie tot o cîntare „de casă”, aşa cum spune chiar titlul albumului.

  1. Romanţă pentru doi străini (instrumental)
  2. Blues de casă
  3. T.V.A.
  4. Me  dicen borrachon
  5. Lasă
  6. Tell me why my mamma
  7. Statul în casă
  8. You’re the one
  9. Propuneri indecente
  10. Romanţă pentru doi străini (vocal)